Tjernobyl: En heldag i olyckans spår

Innan ni läser:
Om ni vill stötta Ukraina i den hemska situationen landet befinner sig i för tillfället, klicka här.

——–

Ungefär två timmar norr om Kyiv vid den vitryska gränsen ligger det mytomspunna kärnkraftverket Tjernobyl. Den 26:e april 1986 hände det otänkbara då reaktor fyra vid staden Pripyat exploderade vilket ledde till att moln av radioaktivitet spreds över stora delar av Europa. Till en början mörkades olyckan av dåvarande Sovjetunionen och först när det svenska kärnkraftverket Forsmark märkte ökad radioaktivitet dagarna efter började det undersökas vad som kunde vara orsaken. Samtidigt evakuerades boende i staden Pripyat med löfte om att återgå till sina hem inom kort. På grund av situationens allvar hände aldrig detta och än idag står allt mer eller mindre orört så som det var 1986.

Nedan kan ni se svensk nyhetsbevakning från olyckan 1986.

Från Kyiv kan man enkelt besöka Tjernobyl med guide då flertalet turistbyråer och tour guides sedan några år tillbaka gör utflykter hit för turister. Vi valde att använda oss av Chernobyl Exclusive Tours som hade en väldigt bra och intressant tur där det mesta ingick. För att krydda besöket ytterligare kunde man även lägga till en skyddsdräkt samt en mätare för att se hur kraftig strålningen var. På bilden nedan syns kärnkraftverket idag med den påbyggda sarkofagen som skyddar mot läckt strålning samt monumentet till minnet av byggnationen.

Tjernobyl Chernobyl

Tjernobyl Chernobyl radioactive

Att se kärnkraftverket var en häftig upplevelse men det var framförallt rundvandringen i Pripyat som vi såg som höjdpunkten. Det är otroligt skrämmande och intressant att se en stad en gång så stor som Sundsvall med 50,000 invånare nu bara ligger öde för förfall. Här får man promenera runt och se vad som ansågs vara en modellstad för Sovjet och besöka idrottssalar, polisstationen, fotbollsarenan, skolor, simhallen och allt annat som hör en stad till, men allt med det hemska ödets verklighet att invånarna fick lämna allt de äger och har för att fly undan katastrofen.

Tjernobyl Chernobyl radioactive
Välkomna till Pripyat
Tjernobyl Chernobyl Pripyat
Den gamla gymnastiksalen är numer helt söndervittrad och rasrisken är stor.

Det kommer enligt experter ta cirka 300 år till den farligaste strålningen lättats så att människor åter kan bo här obehindrat men husen är såpass nedgångna och fulla av mögel att det isåfall måste ske en total ombyggnation. Naturen har även den tagit över mycket och träd kan växa både i, på och genom hus. På grund av bristen på människor har även djur letat sig hit och området är fullt av lösa hundar men även björn, vildsvin och vildhästar ska finnas i området. Hur dessa påverkas av den radioaktiva strålningen är ännu inte bekräftat.

Den mest kända platsen i Pripyat är nöjesfältet och framförallt då pariserhjulet som ofta figurerat som en symbol för tragedin. Nöjesfältet hann aldrig öppna innan olyckan skedde och det är en olustig känsla att gå runt bland rostiga oanvända radiobilar, nedklottrade fasader och karuseller medan tankarna snurrar vad som kunde hänt här istället.

Pripyat nöjesfält
Pripyats symbol – pariserhjulet som aldrig användes.

Tjernobyl Chernobyl
Gasmasker som aldrig hann användas vid evakueringen

Hela upplevelsen att besöka Tjernobyl var väldigt surrealistisk och allvarsam men samtidigt otroligt lärorik. Den stora känslan man tar med sig dock är hur skrämmande det är att se hur människans beslut kan påverka en hel omgivning så negativt.

 


Uppdatering

Efter att HBO Max-serien Chernobyl släppts och blivit en succé har intresset för att besöka området fullkomligt exploderat, och I sommar beräknar man 40% ökning av besökare.

Sugen på att resa till Tjernobyl? Innan du bokar ditt flyg, se till att du är registrerad hos Refunder. Med vår länk får du förutom den procentuella rabatten hos flertalet resebolag så som Ticket och Ving samt flygbolag som Swiss och Qatar Airways även 50 kronor rabatt på första köpet.

Skulle ni kunna tänka er att besöka Tjernobyl? Kommentera gärna nedan eller på vår Facebook.

8 Replies to “Tjernobyl: En heldag i olyckans spår”

  1. Ja, vi var på väg dit nu i vinter, men valde en resa till St. Petersburg istället. Men Kiev och Tjernobyl ligger långt fram på önskelistan.

    1. Vad kul Madeleine! Hoppas ni kommer iväg någon annan gång och att St. Petersburg var toppen.
      /Gustav och Julia

  2. Jo, men om jag åker tillbaka till Kiev så varför inte. Å andra sidan börjar väl Tjernobyl bli så populärt att massor av turistgrupper snart vandrar omkring och då är frågan om jag skulle tycka det var särskild attraktivt. Men visst, som du säger, man kan ju verkligen lära sig konsekvenserna av människans beslut.

    1. Ja, risk för att det blir för mycket kommers av det hela. Exempelvis fanns det souvenirbutiker utanför med radioaktiva loggan på etc. Så absolut, håller med även om det är sånt man får räkna med.
      /Gustav

  3. Ja, skulle kunna tänka mig det, verkar så intressant!

    1. Ja, det är verkligen en häftig upplevelse.

  4. Hemskt och sorgligt! Vi har varit i Ukraina några gånger, men har aldrig besökt Tjernobyl.

    1. Verkligen sorgligt att se hur negativt människan kan påverka naturen och hur snabbt det kan gå att förstöra ett område för en lång framtid framöver.

      Vad tycker ni om Ukraina annars?

      /Gustav och Julia

Kommentera gärna

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.