Sarajevo: Där öst möter väst

Sarajevo, när namnet nämns tänker nog många på kriget som skedde under 90-talet och visst syns spåren än idag. Ser man bortom det finner man här en fantastiskt härlig stad sprudlande av liv som är nästintill unik i sitt slag. Här står moskéerna vägg i vägg med synagogorna och kyrkorna, här möts öst och väst i en häftig kombination och här finns mer dynamik och historia än i de flesta andra europeiska huvudstäder.

Lägg därtill en spännande matkultur, bra prisläge och ett varmt och vänligt folk så har du kanske hittat din nya weekendfavorit?

Gamla stan, stämningsfulla Baščaršija är vacker att strosa runt i.

Bra att veta

  • Sarajevo är billigt! Staden blev utnämnd till den näst billigaste storstaden i Europa att semestra i på Forex Banks årliga lista 2018. En middag går under 100 kronor per person och en öl kostar cirka 15-20 kronor på finare ställen.
  • Än idag syns skotthål i fasader och att strosa fritt i naturen kan vara farligt då minor fortfarande kan vara aktiva.
  • Valutan heter Bosnisk konvertibel mark (BAM). 1 BAM = 5 SEK (25 april 2018). Det går ej att växla till sig BAM i Sverige utan det tas ut i bankomat på plats.

Boende

Innehåller adlinks.

Sarajevo kryllar av billiga och prisvärda boenden. Här går det superbra att boka via antingen Airbnb eller på de mer klassiska hotellbokningssidorna. Vi rekommenderar starkt att bo i den gamla stadskärnan Baščaršija. Där har du nära till allt och bor samtidigt i de mysigaste kvarteren i staden.

Vårt val

Hotell Old Sarajevo
Bravadžiluk 38

Det här hotellet älskade vi! Perfekt boende i den gamla stadskärnan. Hotellet är väldigt fräscht och är nyligen renoverat. Rummen är ljusa, sängarna otroligt bekväma och badrummet skulle man nästan vilja specialbeställa för att ha hemma. Servicen var alltid på topp och de gjorde allt för att du som gäst skulle känna dig välkommen och nöjd.
Från ca 500 SEK per natt.

Restauranger och Barer

Bosnierna gillar att ha kul! Här finns mängder av alternativ för den som gillar att äta på restaurang, ta en öl eller gå ut på nattklubb. Många ställen har också genuin livemusik med skön balkankänsla och det är lätt att trivas. Allt detta till ett för oss svenskar väldigt bra pris vilket gör att man kan unna sig det lilla extra.

Liveband på lokal bar under småtimmarna.

Dveri

En av de bättre restaurangerna i Sarajevo som vi besökte. Här finns traditionell balkanmat och gott vin som avnjuts i härlig miljö. Servicen ger en välkomnande känsla som gör att du känner dig som gäst i någons hem. Maten lagas likt som på de flesta ställen i Sarajevo på riktigt bra råvaror vilket gör att även de enklare rätterna blir väldigt goda.

 

Zlatna Ribica

Namnet Zlatna Ribica betyder guldfisk och just en sådan simmar runt mitt i vimlet. Denna lilla bar är verkligen något extra och har inredning som liknar ett antikvariat. Tanter som röker, öl i kristallglas och en antik telefon som tydligen fungerar sätter sin prägel på stället. På toaletten visas de senaste nyheterna på en antik teve. Denna bar är helt enkelt ett måste!

Dekanter vinbar

I Sverige kanske vi inte talar om bosniska viner så mycket men här på Dekanter får du chansen att prova flertalet härliga viner från hemlandet. Inredningen är trendig och avslöjar klart att vi är på en vinbar. Lätt att en kort visit glider över i en helkväll.

 

Se och göra

Bosniskt kaffe, Burek och Cevapi

När man strosar omkring i Baščaršija finns en hel del kaféer, burekbagerier och cevapciställen.

Prova på det bosniska kaffet, gärna med en baklava till. Om det är första gången så låt personalen förklara hur du dricker kaffet, det blir godare då.

Sac bakas det för fullt den härliga bosniska pajen burek som finns i smakerna köttfärs, potatis, spenat och ost. Här fick vi en visning bakom disk hur man över eld bakar pajerna.

Cevapi – Bosniens huvudrätt! Åker du hit går det inte att missa denna läckerhet. De små kalvfärsbiffarna serveras tillsammans med rå lök, oströran kajmak och nybakat bröd. Tillsammans bildar de en enkel men fantastiskt god rätt.

Burek in the making
Cevapi – en fantastiskt god och enkel nationalrätt.

Gallery 11/07/95

Att komma till Bosnien och inte se spåren av kriget är svårt om inte omöjligt. Vill man fördjupa sig ytterligare i människans ibland fasansfulla natur är ett besök på Gallery 11/07/95 ett måste. Här får man en inblick i hur människor påverkades av kriget och folkmordet som pågick på bosnier. Väldigt intressant och samtidigt otroligt omtumlande är denna utställning något som måste ses.

Latin Bridge

Den klassiska platsen där ärkebiskopen Franz Ferdinand och hans maka Sophie mördades 1914 av Gavrilo Princip som många menar var grunden till första världskriget. Platsen kanske inte ser särskilt speciell ut men det är minst sagt svindlande att tänka på vad som skett här och vad för betydelse det haft på historien.

Latin Bridge, där Franz Ferdinand blev skjuten.

Baščaršija

Ett myller av tidigare nämnda cevapiställen, kaféer och små barer där vattenpiporna mer är synliga än alkohol. Denna stadsdel andas mer orient än väst och har en otroligt häftig stämning. Strosa runt i gränderna och hör böneutropen från de många moskéerna om kvällen. Shoppa gammal memorabilia från kriget eller en kaffekanna att ta hem, här går det att promenera i timtal. Är benen för trötta – slå dig ner vid den gamla stadskärnans huvudpunkt “Duvtorget” och titta på folk medan du sippar på en stark bosnisk kaffe.

Oset från alla grillställen fyller gränderna.

Mängder av souvenirer finns att inhandla, exempelvis dessa patronpennor.

 

Gula fortet

Vid utkanten av Baščaršija leder vägen upp mot en kulle där det Gula fortet står. Därifrån har man en makalös utsikt över stadens takåsar och omgivning. Här samlas lokalbefolkningen för att se solen gå ner, dela en flaska vin eller bara njuta av varandras sällskap. På vägen upp passerar man även den vackra men samtidigt hemska kyrkogårdens vita gravstenar. Här är de flesta dödstalen under några få år i mitten av 90-talet – ytterligare ett spår av stadens mörka historia.

Festina Lente bron

Ett nytt tillskott bland sevärdheterna i Sarajevo. Denna speciella bro med en loop på mitten öppnade 2012 och visar prov på fantastisk arkitektur och innovation. Festina Lente som betyder skynda långsamt visar att staden långsamt går framåt från sin historia och in i framtiden, steg för steg.

Utflykter

Det kanske vanligaste resmålet i Bosnien är den bedårande staden Mostar som med sin vackra stenbro avbildats tusen gånger om, från tavlor till på unga bloggares Instagram. Vi planerade ett besök men tyvärr var vädret ej tillåtande när vi skulle göra det. Ytterligare en anledning att åka tillbaka till detta härliga land.

Hit tar man sig antingen med tåg eller på en guidad halvdagstur från Sarajevo.


Se videon ovan så förstår ni vår frustration att vi missade denna skönhet.

Hur tar man sig dit?

Vi flög Wizzair från Skavsta till närliggande staden Tuzla, därifrån tar det ca 2-3 timmar med bil. Ofta är det väldigt billigt flyg med Wizzair (199 kronor tur och retur för oss) och bra restider så det är ett utmärkt alternativ om man klarar av bilfärden. Denna transfer går också att boka direkt via Wizzair när du bokar din flygbiljett.

Vill man hellre flyga direkt finns Norwegian från Arlanda, dock på färre veckodagar och ofta för ett betydligt högre pris.

Sugen på att resa till Sarajevo? Innan du bokar ditt flyg, se till att du är registrerad hos Refunder. Med vår länk får du förutom den procentuella rabatten hos flertalet resebolag så som Ticket och Ving samt flygbolag som Swiss och Qatar Airways även 50 kronor rabatt på första köpet.

Har ni varit i Sarajevo eller Bosnien? Vad tyckte ni? Kommentera gärna nedan.

3 Replies to “Sarajevo: Där öst möter väst”

  1. Kul, jag är väldigt sugen på att resa dit. Gillade verkligen guldfiskbaren 🙂

    1. Ja, det borde du göra, en riktigt häftig stad!

      Haha, verkligen fantastisk bar. Kunde ha suttit där i timmar och bara kollat på alla små detaljer.
      /Gustav och Julia

  2. […] ⇒ The Whole Map: Sarajevo: Där öst möter väst […]

Kommentera gärna

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.