Beirut: Libanons livliga huvudstad

Beirut raoche rocks

Beirut? Vad ska ni dit och göra? Är det inte farligt? Vad gör man där?

Frågorna innan vår resa var många och att folk har fördomar om Beirut på våra breddgrader förefaller möjligen inte så konstigt. Det mesta man hört om Libanons huvudstad handlar dessvärre om krig, bomber och om politisk oro där det sistnämnda återigen tyvärr är ett problem.

Bakom allt detta finns en stad med så många ansikten och så mycket hjärta att det är svårt att inte bli hänförd. Moderna skyskrapor och skrytsamma komplex blandas med vackert slitna gamla kolonialbyggnader, trendiga barer med neonlampor samsas med shiamuslimska kvarter där det grillas i gränderna och ett folk så trevligt att man inte tror det är möjligt.

Den här staden lever – på alla sätt.

Corniche Beirut

Även om namnet Beirut låter främmande för många är det bara drygt 4 timmar flygtid hit med SAS direktflyg (adlink) från Arlanda. Staden ligger vackert vid medelhavet och närmsta land om man blickar ut mot vattnet är det betydligt mer bekanta resmålet Cypern, dit svenska charterturister vallfärdat i årtionden.

Vi blev intresserade av att åka hit av flera anledningar. De libaneser vi känner här på hemmaplan i Sverige hade pratat väldigt gott om både staden och landet, vi båda älskar maten härifrån och Julia som är speciellt intresserad av viner tyckte det skulle vara extra intressant att utforska landets vinkultur.

Bo i Beiruts hjärta

Kommer man till Beirut är områdena Mar Mikhael och Gemmayze de vi varmt rekommenderar att utgå ifrån. Här är det livligt kulturliv, trendiga barer med fulla uteserveringar och mängder av restauranger med både inhemsk och utländsk mat som står i fokus. Gatorna här är otroligt vackra med gamla slitna byggnader som nästan mer påminner om Kuba än vad man kan tro är Libanon. Dessutom är de här kvarteren väldigt promenadvänliga, något som de nyare delarna av staden saknar helt då dem i större grad är planerade för biltrafik.

Typical Beirut street
Vackra fasader i Gemmayze

Hotellutbudet här kändes dock ganska opersonligt och vi fastnade inte riktigt för något speciellt ställe, så vi bestämde oss för att som så många gånger förut bo på Airbnb, ett val vi ofta blivit väldigt nöjda med att ha gjort. Det här boendet skulle dock visa sig vara något alldeles extra.



Booking.com

En liten stuga på ett tak omgiven av en terass med vidunderlig utsikt, det låter väl inte helt fel? På kvällarna kunde man blicka ut över den allt mer ljusbeklädda staden med en iskall öl och ta in alla ljud av tutande bilar, avlägsen musik och ljudliga diskussioner nere på gatan. En fantastisk upplevelse.

Beirut

Övre bilden – utsikten från vår terrass. Undre bilden – vår lilla stuga på rooftopen i Mar MIkhael.

Mat och dryck

Ja, det vore konstigt att inte ha ett stycke om maten – för i Beirut äter man bra, väldigt bra. Som tidigare nämnt finns det både inhemsk och mer internationell mat som i vilken storstad som helst men vi valde givetvis att fokusera på den så fantastiska libanesiska maten. Läs gärna Swedish Nomads inlägg om Libanesisk mat här.

Otrolig matkultur väntar i Beirut

Våra tips

Falafelställen fanns det färre än vi trodde men om du ska hitta ett riktigt bra rekommenderar vi familjeföretaget Falafel Freiha som öppnade sitt första ställe 1945. Sedan 1979 ligger det i Achrafieh-området strax ovanför Mar Mikhael. När du ändå är här uppe – passa på att gå förbi Hanna Mitri, som sägs ha mellanösterns godaste glass. Här har den kända glassen serverats sedan 1949 utan undantag. Den stolta ägaren berättar gärna att han inte ens stängde medan bomberna föll under inbördeskriget.

I Gemmayze finns den fantastiska Beit Karam som serverar otrolig libanesisk mat. Oroa dig inte för att inte bli mätt. Kolla gärna vår story från Instagram härifrån (Under rubriken Beirut) så får du en föraning vad som väntar. Grillade spett, hummus, tabbouleh och fattoush till förbannelse.

Vill du prova något lite annorlunda är Ichkhanian Bakery valet för dig! Här kan du prova armenska flatbread direkt ur ugnen för under 20 kronor och det smakar himmelskt gott. Det här fantastiska stället som öppnade redan 1946 ligger halvvägs till vattnet från Gemmayze innan stadsdelen Hamra och är ett måste att besöka.

armenian flatbread

Några av de bästa barerna vi besökte i Beirut var History Bar i Hamra, prova gärna deras specialgin från Libanon som heter Three Brothers. Torino Express i Gemmayze som är en trendig bar med häftig gammal inredning, Stairway i Mar Mikhael som är en “halv” rooftopbar med riktigt goda drinkar samt Demo bar i Gemmayze.

Streetart

Som många andra städer har Beirut fantastisk streetart. Det häftiga med den här är att den är så betydelsefull för att uttrycka politiska poänger. Kända artister får upplåta målningar och dylikt på byggnader då det råder en gråzon vad som är lagligt och inte, bara man har byggherrens tillstånd. Det är dock aldrig tillåtet att göra politiska målningar, något som ändå genomförs på sublima sätt.

Konsten finns lite här och var i stan men ett bra område för att se maffiga väggmålningar är stadsdelen Hamra där den undre målningen på bilderna nedan kommer ifrån.

Streetart Beirut

Vad som ser ut som krumelurer är egentligen dolda budskap på arabiska

Vad finns det att se?

Med undantag från vackra fasader och den goda maten finns det även en hel del sevärdheter i Beirut. Den kanske allra främsta är Raoche Rocks eller Pigeon Rock som den också kallas. Detta häftiga stenblock som blivit lite av en symbol för Beirut, ligger strax utanför Cornichen i vattnet och det går att åka en liten båttur om man har lust genom hålet.

Tyvärr är vattnet runt Beirut väldigt skräpigt och det är inget vi skulle rekommendera att göra, dock kan det vara värt att knäppa en selfie och skryta om att man varit där om man får lust med det.

Beirut raoche rocks

Besök även Sursock-familjens gamla palats från 1800-talet som är otroligt vackert där det ligger omgivet av sin trädgård. Det är gratis att besöka samt en vanlig plats för libaneser att gifta sig på men då krävs stora plånböcker. Familjen Sursock var en maktfaktor i Beirut sedan 1700-talet men palatset är idag en av de få sakerna som påminner om dess storhetstid.

En symbol för Libanons olika religioner är Mohammad al-Amin moskén som ligger bredvid Saint Georges katedral. Moskén började byggas så sent som 2003 på initiativ av dåvarande premiärminstern Rafiq Hariri. Moskén invigdes dock först 2006 – ett år efter att Hariri blivit mördad. Än är ingen gripen för mordet och många olika teorier för mordet har lagts fram.

Beiruts mörka nutidshistoria

Bakom alla mysiga barer och trendiga vintageshoppar finns dock en mörk nutidshistoria, något som gör sig påmind på flertalet husfasader där skotthål fortfarande på sina håll kan vara synliga.

För att få en så bra inblick som möjligt om detta rekommenderar vi varmt att använda er av Alternative Tours Beirut, en guidad tur där man inte bara får veta mer om krigen som drabbat staden och landet utan även hur staden förändras kontinuerligt på grund av gentrifiering, korruption och politiska beslut samt om hur de olika religiösa grupperna kommer överens i samhället.

Otroligt lärorikt, känslosamt och något som gjorde vår upplevelse av staden betydligt mer verklig.

Beirut bortom trendiga butiker och nybyggda lyxvåningar.

Slutligen kan vi säga att Beirut är en fantastiskt intressant stad att besöka. Med direktflyg, modern historia att lära sig mer om, bra klimat, otrolig mat, häftiga barer och restauranger samt ett bra läge vid medelhavet så är det här en destination vi tror kommer bli väldigt populär framöver. Bara lugnet i regionen består och de politiska protesterna lugnar ner sig.

Reser ni hit passar det även utmärkt att kombinera med strandsemester i de närliggande orterna Batroun och Tyre vi skrivit om tidigare.

Är ni sugna på Beirut? Kommentera gärna nedan, på vår Facebook eller Instagram.

4 Replies to “Beirut: Libanons livliga huvudstad”

  1. FREEDOMtravel says: Reply

    Intressant! Låter spännande! Och libanesisk mat älskar man ju 🙂

    1. Ja, rekommenderas varmt! Kika gärna in guiderna vi har till Tyre och Batroun också. Så vackert land och mycket att se på liten yta.
      /Gustav och Julia

  2. Och helt plötsligt hade jag lagt Beirut på bucket listen, haha! Tack för ett helt fantastiskt och inspirerande inlägg! 🙂

    1. Tack så hemskt mycket! Det är en riktigt ball stad.

      Kolla gärna in våra inlägg här från Batroun och Tyre också så blir du nog än mer sugen på Libanon!

      /Gustav och Julia

Kommentera gärna

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.